SAYANG MAMA!!!!!

Tuesday, December 13, 2011

terharu mummy tengok video nih!!!!...sayang mama......


Suke ke??? LIKEkan je!!!!

ERTI SEBUAH KASIH SAYANG!!!!

Monday, December 12, 2011

Buat yang belum berumahtangga, tolong forward kepada keluarga atau teman yang sudah berumahtangga....(supaya mendapat iktibar)

Khusus untuk ibu-bapa, beristighfarlah banyak-banyak kali kalau tengah marah. Pukul anak jangan lah sampai mencacatkan Sesal dulu pendapatan sesal kemudian tak berguna!!

Baru baru ini surau di tempat saya telah mengadakan ceramah umum sempena menyambut Maulid Rasul SAW. Antara kisah yang menarik yang telah sampaikan oleh penceramah undangan tersebut ialah satu kejadian yang berlaku di utara semenanjung dimana tinggalnya sepasang suami isteri beserta seorang anak lelaki baru berumur + - 3 tahun yang petah bercakap dan tengah nakal, juga seorang pembantu rumah.

Menjadi kelaziman keluarga di Malaysia ini anak ditinggalkan dengan pembantu rumah sewaktu keluar bekerja. Ketika si pembantu rumah ini sedang sibuk dengan kerja harian membasuh dan memasak, anak yang tengah lasak dan nakal ini bermain seorang diri diluar rumah. Ditakdirkan anak ini terjumpa dengan sebilah paku yang berkarat. Almaklumlah oleh kerana budak tengah nakal yang suka menconteng dan melorek apa saja maka dijadikanya kereta abahnya sebagai papan hitam/buku. Suami isteri tersebut tidak memandu kepejabat hanya naik m/sikal sahaja maklumlah nak jimat belanja.

Si anak tadi telah menconteng, malah apa saja pada seluruh badan kereta ayahnya yang berkilat sebab baru di polish. Habislah kereta tersebut dengan segala macam kreatif anak nakal. Kejadian ini tidak disedari oleh pembantu rumah. Baliknya si ayah dari pejabat maka terkejut besar separuh mati nasib baik tak mati sebab lemah jantung melihatkan kereta kesayangan jadi sedemikian rupa. Hilang penat terus menerkam kepada pembantu rumah yang terpinga pinga dan ketakutan sebab melihat muka tuan yang marah merah macam ketam dibakar. Siapa punya kerja ini tanya beliau dengan keras,

Sianak yang ingin bermanja menjawab dengan jujur itu adalah kerjanya. Si ayah yang tengah panas baran itu terus mencapai rotan dan memukul tangan sianak bertubi tubi kali tampa belas kasihan dan menghiraukan jerit lolong anak manja tersebut. Sudah terasa puas barulah ia berhenti tapi disambung pula olih si ibu yang geram dengan perangai anak tersebut memukul dengan rotan ditempat yang sama sebagaimana suaminya tadi.

Si ibu hanya berhenti setelah melihatkan anak tersebut berhenti menangis dan jatuh pengsan. Pembantu rumah hanya terlopong melihatkan peristiwa tersebut disamping rasa terkejut dan rasa takut. Ayah dan ibu anak tersebut dengan rasa benci dan marah membiarkan anaknya tidur dengan orang gaji tanpa menghirau kannya yang menangis selama tiga hari berturut siang malam menanggung sakit.

Pembantu rumah tersebut olih kerana sudah tidak tertahan lagi melihatkan azab sianak yang menangis tidak henti henti serta menangung kesakitan yang teramat sangat lalu merayu kepada majikanya agar membawa anak tersebut berjumpa doktor.

Oleh kerana siayah mengalami gangguan untuk tidur maka ianya bersetuju membawa ke klinik, diklinik doktor arah rujuk kepada hospital pakar.

Setelah diperiksa dan xray, tidak ada apa yang boleh ditolong lagi melainkan potong sahaja tangan anak tersebut untuk mengelakkan dari merebak kebahagian atas sebab telah bengkak hampir ke paras siku dan bernanah didalam disebabkan tulang yang hampir hancur kena pukul. Siayah yang masih marah begitu juga dengan si ibu bersetuju apabila doktor meminta untuk menandatangani surat kebenaran pembedahan tanpa soal jawab walaupun dengan sedikit rasa kesal di hati mereka.

Setelah si anak tadi sedar dari kesan ubat bius pembedahan ianya terkejut melihat tangan berbalut putih macam serban. Maklumlah anak yang keletah, nakal, manja dan petah bercakap tersebut berkata kepada si ibu dan ayah.

Papa, mama; "saya berjanji tidak akan buat lagi perkara tersebut, tidak akan menconteng lagi kereta abah dan tak nak buat jahat lagi" kata nya berulang kali sebagai tanda takut akan dirotan lagi. "Tapi abah dan mama bagi lah balik tangan saya, pulangkanlah balik tangan saya, pasangkanlah balik tangan saya yang abah ambil itu, saya berjanji tak akan buat lagi." kata nya berulang kali sebagai tanda kesal. Bagaikan gugur jantung si ibu meraunglah ia satelah tersedar akan kesilapan yang telah dilakukan.
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

TANDA-TANDA KETIDAKSUBURAN!!!!

hallluuuuu assalamualaiku.....

jom share jom!!!!

*Kitaran haid tidak menentu sama ada dua kitaran haid dalam sebulan atau satu kitaran haid dalam masa dua atau tiga bulan.

*Wanita yang darah haidnya terlalu banyak dan lama dan berserta dengan senggugut.
*Berat badan berlebihan antara punca ketidaksuburan.

*Lelaki pula mungkin mengalami masalah ketidaksuburan seandainya air mani terlalu cair.

*Lelaki yang sihat biasanya tiada masalah dengan ereksi.

*Tanda-tanda hormon lelaki pada tahap yang normal seperti berlakunya ereksi di waktu pagi walaupun tiada rangsangan, mempunyai bulu roma yang banyak dan perlu bercukur (janggut/misai) setiap hari.

hooooyyyeeehhhh!!!!!
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

BERUNTUNGNYA KAMU KAUM WANITA!!!!!

Friday, December 9, 2011

Beruntungnya perempuan yang mempunyai rahim...
=>> 6sebab:

1.) Dia bekerja denganTuhan..jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap
mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia
tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh
kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-
dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat
dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah
terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa
suaminya,jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk
lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam
kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat.Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut
selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat
didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri
yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua
wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka
denganNya. Dan semua lelaki fahami hati
naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA........
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

DUHAI HATI!!!!

Wednesday, December 7, 2011

MUTIARA KATA HATI......

Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari kita,



lalu DIA datangkan guruh dan kilat...



Puas kita menangis...menunggu dan mencari ke mana hilangnya matahari kita...



Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah..:)


Suke ke??? LIKEkan je!!!!

RENCAH PERJALANAN MAJLIS HARIJADI SUFI!!!

Tuesday, December 6, 2011

assalamualaikum....

today mummy agak free setelah semua kije yang xberapa nak kije sudey siap okeeeyyy...so ade mase siket la nk bercerita tentang rencah2 perjalanan majlis harijadi anak teruna mummy....walaupn cukup simple majlisnye tp tetap meriah dengan kehadiran tetamu2 yg diundang....bg yg xsempat diundang harap maaf ye...maybe mummy xberapa nak perasan...hihihi....jom kite mulakan.....

tadaaaa.......

KEK ( kek number 1 - theme: pocoyo )

mummy diskus2 dengan daddy tuk tempah kek online melalui cik muka buku....sebenarnye sblm nih mummy agak tertarik pada kek yang telah ditempah oleh kawan mummy tuk anak terunanya...so mummy risik2 la kat kawan mummy nih...so ni la link blog dia http://bake-at-home.blogspot.com/.....tp kena la ambil sendiri....pagi sebelum majlis bermula mummy+daddy ke USJ3 untuk pickup kek kat umah kak Helly Dahalin...alhamdulillah semua org yg hadir kate kek tu sedap bangat...mummy yg jarang mkn kek nipn boleh terjebak same...mmg sedap...ape2pn tq kak helly kerana buat sy ingin tempah kek itu lagi......

APAM POLCA DOT (250 BIJI>>>RM0.25 SEBIJI)

seperti kek,apam polca dot juga mummy beli online dari cik muka buku...mulanye agak tertarik pada warna2nye...than ade la kawan mummy "puan hani"....selalu katenye tempah apam polca dot pd hamba allah nih...so mummy risik2 la dia plak....so ni la link blog dia http://anekarasafood.blogspot.com.....apan dia agak comel2 tp sangat2 sedap ok..licin je setiap kali letak atas meja....xrugi tempah....pickup kat petronas uptown.....tq kak jue....tq to pn. hani gak.....lain kali leh tempah ok!!!!.....

NASI DAGANG (MEMU UTAMA)

mummy order dgn kakak kat office mummy.....sedap gak dia masak....mak dia mmg jual nasi dagang pagi2 kat dpn umah....mula2 agak risau nak tempah,tp mummy tawakal je....tadddaaaaa>>>> ramai yg puji nasi dangang tu sedap...sangat2 puas hati ok!!!...dengan nasinye yg byk boleh makan 100 org padahal mummy order tuk 50org makan je.....sedap2!!!.....tq kak gayah....tq juga sbb sudi hantarkan....

MENU UTAMA 2 (MEE KARI BONDA)

mee kari turun temurun....tq ibu sbb sudi turun padang masakkan mee kari tuk bday cucumu yg tiuT miut nih!!!....hihihihi....tentulah sedap bile air tangan seorang ibu yg masakkan!!!....love u ibu....

MENU SAMPINGAN

-lengkong buah
-lengkong jagung
-karipap
-nugget
-hotdog
-n etc........hahahahahahah

ape2pn tq pd tetamu yg hadir...tq juga yg susah2 bawak hadiah tuk sufi ucuk masyam.....taun depan ade rezeki mummy buat lagi bday ye syg!!!!...luv u.....


AMINNNN......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

BIRTHDAY PARTY SUFI MIKAIL YANG PERTAMA!!!!!!!

salam.....

BIRTHDAY PARTY!!!! sabtu...(27.11.2011)

SUFI MIKAIL BIN SUHAIMI
D.O.B :08112010



sekitar majlis hari jadi sufi mikail bin suhaimi yang berlangsung di kediaman eyang n tok ayah......ENJOY DENGAN PIC2 YG XSEBERAPA NI OKKKK!!!!!




















Suke ke??? LIKEkan je!!!!

SEKALI LAGI DEMAM OMBAK RINDU!!!!

Monday, December 5, 2011

waaaaahhhh bace tajukpn org dh boring kot nak bace...xpn org kate mummy nih giler...hahahah...tp ni la kenyataanye...

mlm smalam mummy+daddy+shippi g tengok ombak rindu dan twilight saga: Breaking Dawn Part 1...betul ke...kalau salah sila salahkan makcik google okkk!!!!....suke2!!!.....sib bek shippi x nangis..kalau x rugi tiket.....next time leh la g tengok movie lagi.........

ombak rindu yang menghantui diriku....hari nih je dh ulang dekat 20x lagu tema Ombak Rindu!!!!.......hahahahah...tata......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

DEMAM OMBAK RINDU.....

Sunday, December 4, 2011

SALAM.....

mummy dh tkena demam OMBAK RINDU LAAAAA.....aduuuhhhh.....

Jumaat lepas waktu lunch agak lama la....so mummy n kawan sempat ke Brem Mall tuk menonton filem Ombak Rindu.....movie start kol 12.15...so ko 11.55 mummy dh gerak dari office tuk ke Brem Mall....kol 12.15 kami tiba,than terus nek lif ke tingkat 6....pulak2 ade hamba allah yg sudi belanja kami berdua.....(ppuan ok!!!)...alhamdulillah......rezeki di hari jumaat......

Jumaat malam repeat OR skali lg ok!!!!...tp shippi wat hal dalam panggung ok!!!...

ape perasaan mummy???....

sangat2 tsentuh hati dengan watak izzah....(ade ke isteri yang mcmni zaman2 skang nih!!)..maybe ade...tp xtau kat mane la....kalau la mummy berada di tempat izzah 2...mampu ke mummy????...hanya tuhan je yg tau.....

pendapat/pandangan mummy ttg filem OR???

jalan cerita yang boleh buat hati sesiapa yg menonton agak gelabah,gundah,sedih,gembira n etc.....

markah???

9/10

*...tengok kali ke 3 bsama daddy....yahoooo....

Sinopsis Filem Ombak Rindu

Menjadi anak yatim piatu, dilacurkan oleh bapa saudara sendiri serta berhadapan dengan pelbagai dugaan dalam kehidupan dan cinta. Itulah antara liku-liku yang terpaksa diharungi oleh insan bernama Izzah lakonan aktres jelita, Maya Karin dalam filem terbarunya, Ombak Rindu. Izzah (Maya Karin), gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah. Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam.

Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz (Aaron Aziz). Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan. Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan
Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?



Suke ke??? LIKEkan je!!!!

OMBAK RINDUUUUU!!!!!

Lirik Lagu Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

ALHAMDULILLAH HATI MAKIN TENANG!!!!

Wednesday, November 9, 2011

syukur xterhingga....

kini hati mummy makin tenang dan lapang sbb mummy cuba lepaskan semua perasaan marah+cemburu+dengki dll jauh2 dari diri mummy...harap mummy dapat buang sebuang buangnye jaoh dr sudut hati mummy terus!!!.....

mummy pecaya apa yang terjadi semua perancangan tuhan dan setiap yg terjadi pasti ada hikmahnye.....

doakan yang terbaik utk mummy!!!!
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

HAPPY 1st BIRTHDAY SYG MUMMY!!!!

Thursday, November 3, 2011

salam semua....

alhamdulillah 08112011 genap usia anak somel mummy 1 thn.....syukur xterhingga dikurniakan seorang cahaya mata yg bijak,pandai,memahami, dn etc.....
sekejap je mase berlalu...saat mummy melahirkan sufi masih segar dalam ingatan mummy..xde apa yg mummy harapkan dari sufi kecuali kamu akan menjadi anak yg taat kepada ibu bapa dan taat akan perintah tuhan....

semoga tuhan memberikan sufi kesihatan yang baik dan akal fikiran yang cergas....jauh dr sebarang penyakit dll....

27.11.2011 - mummy buat bday sufi di rumah eyang n tok ayah...ramai tetamu yg hadir tuk meriahkan majlis pd hari 2.....tq pada yg hadir...nanti ade mase mummy akan buat entry birthday sufi ok!!!!


(when SUFI MIKAIL 1 monthS old)


(TWO MONTHS OLD)


(THREE MONTHS OLD)


(FOUR MONTHS OLD)


(FIVE MONTHS OLD)


(SIX MONTHS OLD)


(SEVEN MONTHS OLD)


(LAPAN BULAN OLD)


(SEMBILAN BULAN OLD)


(TEN MONTHS OLD)


(ELEVEN MONTHS OLD)


(1 years old oledddyyyy!!!!!!!!)
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

YA TUHAN...SESUNGGUHNYA AKU X MAMPU MELAWAN PERASAAN INI!!!!

Wednesday, November 2, 2011

good morning all......

thank you for willing to read my blog....

firstly aku bergitu tertekan tika dan detik ini....jika rakan lain sedang gembira, aku hanya mampu memandang dan menyimpan kegembiraan mereka jauh di sudut hati aku....bukan aku xtumpang gembira atas kejayaan mereka tp aku rase diri aku tersisih sejak akhir2 ini...

ohhh allah berat benar dugaanmu....

apa harus aku buat???....hati ni betul2 tak tenteram....luaran aku hanya mampu tersenyum tp dalaman hanya allah yg maha mengetahui...kenapa dia berjaya disaat aku baru kecundang!!!...kenapa?????kenapa??????....aku xlayak ke tuhan untuk memikul amanahmu?????.....I am your servant a lot of mistakes....adakah aku zalim terhadap diriku???...disebabkan itu kau menghukum anak2ku!!!!....hope there is light for me one time later....apa yang terjadi semuanye telah tertulis...aku pasrah walaupn berat hati ini untuk menerima dugaanmu...aku tau kau menduga aku kerana kau sayangkan aku!!!.....

prayer is the best way...insyaallah.....amin

Suke ke??? LIKEkan je!!!!

takziah untuk dia dan saya gembira untuk dia

Tuesday, November 1, 2011

as salam

salam takziah mummy tujukan buat kawan mummy d putrajaya yg baru je keguguran selepas sekian lame mengunggu utk menimang cahaya mata pertama selama 1thn 9bln...kalau xsilap mummy ade wat entry yg dia preggy...hihihih....sian kat dia...mungkin lom rezeki dia...usaha lagi k!!!....berita gumbira buat kawan baik mummy kerana preggy anak yg ke2.....moga kamu n babby sihat2 selalu!!!....



mood>>>>>>> happy + sedeyyyy = rungsing!!!!.....dugaan....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

bila hati tak tenang!!!!

moning...

today hari ke hari ke 3 period selepas keguguran last month, kiranye first period after keguguran la nih...hari kedua period, time nak mandi ptg ade terlihat seketul seakan daging yg melekat pada pad...mummy try angkat n picit2..mulanye mmg nak buang biar dek lalu je air 2...tp bile mummy perhatikan betul2 mcm ketulan serupa time mummy buat D&C hari 2...mcm was2 la nak buang,so mummy simpan n sementara tunggu pagi nih daddy tanam daging 2...yg heranye pas 3minggu buat d&c 2 mummy ade scan blk rahim 2...tp rahim clear (bersih)....persoalanye ape yg keluar 2 ye?????.......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

BERITA BAIK UNTUK DIA

Wednesday, October 26, 2011

ASSALAMUALAIKUM.....

Dengar2 kawan baik mummy "puan aya" mengandung....alhamdulillah rezeki yang ditunggu selamat 1thn 9bln akhirnye membuahkan hasil.....moga dia sihat...

apa usaha dia selama 1thn 9bln yg lalu???

dia g berurut tempat dimana mummy penah berurut sebelum mengandungkan sufi dulu....katanye last 2month dia ade berurut dengn kakak yg mummy kenalkan...than bln lepas dia balas urut skali lagi...pulak2 bln nih dia dh termis period....mcm mummy gak dulu...bukan kite nak pecaya pada tukang urut, tp xsalah kalau kite usaha....pas berurut jgn tinggal makan folic asid okkkk.....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

SELAMAT BERJUANG WAHAI KAWAN!!!

Wednesday, October 12, 2011

hi semua....

br jap nih mommy dapat msg dari kawan baik mommy dia dh warded....semoga dia tabah dan kuat berjuang untuk menerima hadiah yang paling indah dr tuhan untuk dia dan suami....tp sangat2 kesian bile doc. kate air ketuban dia xbanyak 2 yg kena tahan...so doc. akan induce dia utk paksa bersalin takut baby lemas kalau tunggu lame2....aku doakan ko dan baby selamat...insyaallah...

BUAT RENUNGAN BERSAMA


2 la dia..........
bile nak anak tuhan berikan,
bile dh mengandung plak alami alahan yg teruk,
bile saat nak melahirkan macam2 plak dugaannya...
dan akhirnya bile dh lalui semua dugaan ketika mengandung itu hadiah yg paling teristimewa plak ialah ibu bapa terpaksa junjung akan amanah tuhan itu......


tahniah kepada ibu-ibu yang berjaya mengharungi kesemua dugaan tersebut...buat bakal-bakal ibu dan yg tengah berjuang untuk mengandung ingatlah bukan mudah saat mengandungkan amanah tuhan itu.....bersabar la para-para ibu ketika mengandung..jangan la kalian mengeluh kerana terpakse melalui saat-saat indah itu!!!!...sesungguhnya amanah tuhan itu ibarat kain putih yang kite terpaksa (ibu bapa)menconteng atau mencorakkan kehidupan mereka...jika baik/bagus corakkan itu maka baik la hasilnya...dan jika comot maka fikir2lah sendiri wahai para-para ibu dan bakal-bakal ibu.....

>>>>>....SEDEY KERANA MOMMY HANYA MELALUI SAAT GUMBIRA ITU HANYA SEPARUH JALAN SHJ...TUHAN LEBIH SAYANGKAN MEREKA....AL-FATIHAH UNTUK ANAK2KU...MOGA DIKAU DAMAI DISANA....TUNGGU MOMMY DI PINTU SYURGA YE SYG ..DAN TARIKLAH TANGAN MOMMY DAN DADDY UTK MENIKMATI KEINDAHAN SYURGA NAN ABADI ITU....INSYAALLAH.....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

DUHAI HATI BERSABARLAH!!!!

Assalamualaikum....

hari ni hati sedikit tersentuh bile berlihat sesuatu di pagi hari....sepanjang perjalanan ke office hati sedikit terpanggil tuk berfikir mengadakan majlis ulang tahun kelahiran si tecik yg pertama kalinya....niat hati mmg nak adakan sedikit jamuan utk meraikan si tecikku.....tp bile terlihat sesuatu itu dipagi hari terlintas difikiran mommy "mampukah aku menjayakan majlis tersebut"....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

ALHAMDULILLAH!!!...THANK YOU ALLAH.....

as salam all....

today mommy ade appointments di al islam specialist tuk scan rahim selepas 2 week after d & c done....mcm biase en. suami akan temankan mummy ke sana....appointments mummy jam 9.30pg...so sempat la kami bfast same2..pekena nasi lemak dang wangi!!..perghhh terangkat kaki....(huh!!...xpadan yang bstokin dalam pantang!!..lagak mcm org sihat je!!!hahahah)...

Selesai bfast kami terus ke al islam...pas amik number kami terus mengambil tempat bdekatan dengan screening room...okkkk....Puan Munirah!!!..."here we will do a urine test"....untuk ape???...untuk periksa gula!!!...selepas urine test mummy di bawa ke timbang menimbang berat....lalalala....(berat rahsia kkkk!!!)...

turn mummypn tiba....masuk je ke screening room doc. norlida sedia menghulurkan tangan dan btanyakan kesihatan mummy...(mummy sangat2 teruja layanan mereka2 di sana)...mesra alam la plak!!!....alhamdulillah...mummy mula di scan tuk melihat kedudukan rahim....alahamdulillah all in good condition...sooooooooo.....

doc. : munirah, if you do not want to take any family planning????

mummy : buat masa ni xperlu ko doc....(sambil senyum2!!)

doc. : oooo..u nak preggy balik ye????

mummy : like that la doc. hihihih....

doc. : if u nak i akan bekalkan ubat or injection utk u!!
mummy : xnak la....

doc. : mudah2an lepas2 nih u akan preggy twin lagi la ye!!

daddy : insyaallah

doc. : jaga diri ye..jaga kesihatan..insyaallah lepas2 nih ade rezeki lagi..make sure kalau nak preggy kena makan asid folic ok!!!

mummy :...baiklah......

doc. :ok...itu saja ye puan...semoga kita berjumpa lagi

mummy :...same2...assalamualaiku....tkasih doc.
>
>
>
>
>
FOC.....hihihihih (panel en. suami!!)..selamat rm mummy ari nih!!!!!
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

1st day kije selepas cuti panjang....

Sunday, October 9, 2011

assalamualaikum....

addduuhhh malasnye nk kije rini...tp tpakse gak kije coz mase bcuti panjang telahpn tamattttt......tapiii!!!!....today mommy rase sakit gigi dan ini bermakna sakit kepalapn join skali...aduuhhh...biar sakit lain dr sakit gigi...berdenyut2!!!...xpenah2 mommy sakit gigi pulak2 rini dia buat hal.....ape nak buat nih!!!!!!....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

MENGIRA WAKTU SUBUR WANITA

Monday, October 3, 2011

KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

Ada 2 sebab utama :-
1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.
Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.

FAHAMI KITARAN HAID

mummy cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan payah sikit nak paham. Tetapi cuba fahami. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.



Hari 15-28


Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.

BILAKAH WAKTU SUBUR?



Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.
Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraanya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.


CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR

Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Di Amerika terdapat kit untuk mengetahui kesuburan wanita melalui air kencing wanita tapi saya tak pernah jumpa lagi di klinik2 di K.Lumpur.


MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.



MENGELAKKAN MENGANDUNG MELALUI CARA KIRAAN

Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar.
Untuk pengetahuan anda, cara mengira melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat. Ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan.

Oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari !), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain.

Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang saya khabarkan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.


mummy harap info ini boleh membantu pasangan suami isteri menganggar waktu yang terbaik untuk bersama dan waktu terbaik untuk mengelak daripada bersama.



Selamat Mencuba!
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

HARI KE 5 BERPANTANG

Sunday, October 2, 2011

alhamdulillah hari ni genap 5 hari berpantang...seperti pantang sblm nih gak...makan,minum,btungku,jamu,urut dll....utk kebaikan diri sendiri gak....upppsss...lupe rini x sumbatpn bawang putih kat telinga...org tua2 kate utk halang angin supaya xmasuk dlm bdn...

mengandung balik????????
seram sejuk pertanyaan kepada persoalan diatas.....hihihi...buat mase nih biar la badan n rahim kuat dulu...itu kate2 dari mulut je...if tuhan nak beri rezeki awal mummy terima je..hihihihi....tppppp biar dulu kot...lepak2 4-5 bln dulu (yo..yo...jeeee...)insyaallah abis je makan sebotol jamu mummy nk makan ubat kuatkan rahim+folic asid....(moga2 ade rezeki yg elok kali ni..insyaallah)...sama2 la kite doakan......

bisik-bisik
rindu pada budak2 tecik yang kuis2 perut mummy 2 3 minggu yg lepas...moga mereka tenang disana...tunggu mummy di pintu syurga yg syg....nanti cerita pada mummy keadaan syurga yang indah ye syg..dengan sape syg main dan belajar bc al-quran....mummy xkan lupakan kalian walaupn kalian menumpang seketika di dalam rahim mummy.....tq sy kerana membahagiakan mummy dan daddy wlpn utk sementara.....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

APA YANG TERJADI....AKU REDHA.........

Wednesday, September 28, 2011

assalamualaikum....

hati siapa yang tak sedih....
hati siapa yang tak sayang...
hati siapa yang tak kasih....
hati siapa yang tak sayu.....
dan hati siapa yang tak merintih seandainya.....
anak yang dikandung dan dibawa kehulu dan kehilir rupa2nya dah x bernyawa!!!!!!!!
oh....tuhan besar sungguh dugaanmu....

walaupn dikau tidak dapat berkongsi makan dan minum denganku selama 9bulan...tetapi 4bulan sudah cukup memberi kesan keatas diriku!!!!!saat pertama kali kau kutatap tidak bernyawa lagi....duhai hati...bersabarlah....

26 sept 2011 (isnin)06.00am

pagi2 lagi mummy bangun untuk ke office...mummy adalah org pertama yg akan ke toilet,sementara en.suami menunggu sufi mikail.....ketika mummy menanggalkan panties terdapat sedikit tompokan darah.....mummy dh mula risau..mummy terus panggil daddy...daddy agak terkejut....kata mummy "xpe,tengok dulu if jap2 lagi ade turun darah lagi mummy ke klinik tuk scan...."..daddy hanya mengiyakan kata2 mummy 2.....

10.30pg

sungguh mummy xsedap hati di office.....selepas bfast dan menyiapkan tugasan yg patut,mummy bergesas mendapatkan pn.betty (kawan baik mummy yang sentiasa membantu dn memberi semangat)...kami terus ke klinik di segambut...ooohhhh...lamanye mummy perlu tunggu turn...org yang ke-8......aduuuhhhhh....tepat jam 12.25 turn mummypn tiba...doc. mula scan perut mummy...."i xjumpe la heart beat u'r baby...."...berderau jantung mummy....mummy cuba tenang...mummy yakin kata2 doc. tu salah.......mummy terus ajak kawan mummy ke klinik di selayang untuk kepastian sekali lg....alhamdulillah org xde ketika mummy sampai....doc. lelaki indai 2pn mula scan perut mummy...."...sy xnampak heart beat baby awk la!!...xpe sy buat surat transfer ke hospital selayang....."

03.20ptg
en.suami bgegas membawa mummy ke hospital selayang...rupanye di sana xde keistimewaan untuk kes2 ibu2 hamil bermasalah..so terpakse ke jabatan kecemasan...punye la ramai umat manusia tika itu...masing2 dgn masalah kesihatan masing...aduuhhh...giliran aku lambat lg (bisik didlm hati)...1jam kemudian no. mummy naik....than mummy terus masuk ke bilik rawatan...ingatkan terus diperiksa ape yg terjadi atas diri mummy...rupenye just amik tekanan darah than keluar balik tunggu no. dipanggil sekali lg...adduuhhh...80org lagggiiiiiii!!!

04.55ptg
daddy terus minta surat refer ke hospital pd nurse than terus ke HKL....di HKL mummy ke bahagian hospital bersalin....mcm mummy mengalami masalah ketika mengandungkan sufi dulu,bergitu juga mengandung kali ke-2 ni....mummy di daftarkan than di bawa utk scan...mulanye mummy dibaringkan dan dimasukkan sesuatu di bahagian v untuk mencari punca darah yg keluar....aduuuuhhhh!!!....buat sekian kalinye mummy dinodaaa...(hihihih)....mummy rela dibuat apa saje utk dapatkan kepastian....than mummy diminta utk tunggu doc. pakar...than doc. pakar scan mummy...opppsss...bukan scan mcm biase ye...bukan di perut tp dimasukkan satu alat yg panjang ke dalam v mummy...addduuhhh sakitnye....(2d scan namenye)tahan je la...doc. masih xjumpe nadi baby...than doc. pinta mummy tunggu buat sekian kalinye tuk menunggu ketua pakar mereka...mummy dio scan 2D skali lg...dn lagi!!!....doc. bagi date tuk mummy datang buat d&c pd 5/10/2011...aduuhhh lamenye..doc. pesan if ape2 yg keluar sila bawa segera ke hospital!!!...bangang punye doc. (patutnye tahan la aku kat spital!!!).....
kami pulang dengan perasaan gusar dan keciwa...

27 sept 2011 (selasa)

sedang berehat2 dirumah terdetik tuk ke hospital pakar al-islam kpg baru....terus mummy call daddy suh daddy segera pulang...nak dijadikan cerita si tecik sufi plak xsihat...terpaksa kami bawa dia ke klinik dulu seterusnye meningalkan sufi di rumah bonda...bgegas kami ke al-islam...setiba disana daddy daftarkan mummy dh menunggu pakar o&g (doc. norlida)...doc. yg sama menyambut kelahiran sufi thn lepas...doc. norlida xmembuang masa terus saje dia scan perut mummy...than dia kate bby mummy mmg xbernyawa lg.....mummy terima seadanye....doc. terus meminta nurse bookingkan katil tuk mummy check in pada pukul 10.00mlm yg sama untuk membuat d&c keesokan harinya...

10.00mlm
daddy n mummy kembali ke al-islam untuk check in malam tu....daddy mintak bilik single tp bilik single semuanye penuh..if dok bilik single suami boleh tunggu...xpe la kate mummy pd daddy....bilik ber2pn xpe....lagipn bukan lamepn nak duduk...daddy agak keciwa coz xdpt temankan mummy mlm 2....setiba dikatil daddy turun tuk mengambil barang2 keperluan mummy serta membeli sedikit makanan...mummy tpaksa start puasa kol 12.00mlm 2 coz esok pg2 lg dh nak buat d&c.....

11.35mlm

doc. norlida datang dn mengajukan pelbagai persoalan...dan akhirnye..."induce yg pertama selamat dhhh..."...aduhhh sakitnye...doc. kate lg "...esok awk org pertama tau sy akan buat..."...selamat malam....

12.15mlm

daddy pulang dengan perasaan keciwa dan sedih...dn mummy pula terlena hingga ke pagi...

28 sept 2011 (rabu)
selepas azan subuh mummy terus menuju ke toilet..mandi dan seterusnye menunaikan solat....daddy pagi2 lagi dh tercongok kt katil mummy...risau katenye...semalaman x tido....daddy xdpt tunggu mummy harini coz daddy tpakse bgegas ke office...ade tender yg harus diselesaikan....jadi ayah mummy yg teman mummy sepanjang mummy mamai2....

09.15pg
nurse bg mummy bj tuk mummy tukar....alamakkk....dh tiba mase yg ditakut2kan...mummy dipakaikan baju seumpama anak kecil yg xtau ape2....than mummy ditolak diatas wheelchair....aduuhhh ditolak lak ke labour room....dh la masih terasa getar mase melahirkan sufi dulu...masuk lagi buat kali ke-2...xpe la..janji ape yg menjadi tanda tanye akan terjawab selepas d&c dijalankan....kali ni mummy bukan dibius separuh bdn spt melahirkan sufi dulu...tp bius satu bdn....than..............(sedar2 doc. tepuk2 pipi mummy!!!)....dnnn akhirnye mummy tlantar di atas katil sendiri....

11.45pg

mummy mula sedar walaupn terase mereng sket..hihihhi...di sebelah peha kiri mummy terdapat satu plastik kecil yg dalamnye ade kapas...mulanye mummy ingat pad yg mummy pakai sblm d&c dijalankan....rupenyyeeeeeee(anak2 mummy!!)masyaallah besar sungguh dugaanmu tuhan...hati mummy sayu seketika tatkala kapas yg terbalut tu rupanye membaluti tubuh anak2 mummy yg tidak lagi bernyawa!!!.....mummy kembali tutup kapas itu dan kemudian mummy menanti ayah utk melihat anak2 mummy...ayah hanye terdiam.....kami terdiam seketika...

01.12thr

daddy tiba sesudah tender dihantar...mummy panggil daddy duduk disebelah mummy...mummy buka skali lagi plastik itu....mummy tunjukkan pada daddy...daddy hanya kaku....daddy ambil kapas tersebut dan menutup kembali dan memasukkan ke dalam plastik....dannnnn daddy kucup anak2nya buat kali pertama.....

03.00ptg

mummy dah boleh pulang!!!!.........

bisik-bisik
duhai hati bersabarlah.......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

PERUBAHAN FIZIKAL - KEHAMILAN

Thursday, September 22, 2011

Sepintas Lalu Jadual Kehamilan Dua minggu pertama dikira sebahagian daripada 40 minggu diari kehamilan walaupun kehadiran bayi belum dikesan. 28-hari kitaran haid, waktu yang paling baik bagi konsepsi ialah di antara 12-16 hari bermula dari hari pertama kitaran haid. Minggu ke-4 kehamilan, anda mungkin mengalami rasa berat dan kebengkakan dalam payu dara. Minggu ke-5, saat yang sesuai untuk mendapatkan ujian kehamilan. Mungkin anda masih belum terasa loya atau mabuk walaupun ujian kehamilan positif. Minggu ke-6 kehamilan, ketika ini ramai wanita mengalami mabuk hamil. Uterus mula membesar dan menekan pundi kencing. Pada masa ini perubahan hormon dalam tubuh boleh menyebabkan anda rasa letih hingga minggu ke 7. Anda juga mungkin kurang selera disebabkan rasa loya. Minggu ke-8 kehamilan, ibu akan mengalami keletihan justeru tubuhnya terpaksa bekerja keras menghadapi tumbesaran bayi. Terdapat juga discaj cair dari dinding faraj. Minggu ke-9, garisan pada perut mula kelihatan. Justeru peranakan menekan uterus, ibu mengalami kencing yang kerap. Kecenderungan keguguran juga terdapat di minggu ke 10. Pertambahan tingkat progesteron mungkin menyebabkan gusi berdarah. Ibu rasa letih dan pandangan juga mungkin mendapat kesan. Pada minggu ke 11, ibu akan bertambah berat badan antara 1 - 2 kg. Perubahan hormon boleh menyebabkan perubahan mood juga. Pada minggu ke 12, rasa loya dan pening-pening mula mengendur bagi sesetengah wanita. Risiko keguguran juga kian berkurang. Kemudian ibu akan ke trimester kedua. Pada minggu ke 13-16, ibu akan mulai menambah berat badan bila mana rasa loya dan mabuk semakin hilang. Minggu ke 17 - 20, si ibu mungkin sudah bertambah berat sehingga 5 kg. Ini boleh dikesan dari selera makan si ibu. Jantung ibu juga perlu bekerja 40-50 peratus lebih kuat untuk menghadapi situasi kehamilan. Pada waktu ini, semua orang yang melihat akan mengesahkan bahawa anda mengandung. Uterus terus-menerus membesar. Bagi sesetangah ibu, ada yang mengalami hemoroid pada minggu ke 25. Ujian glukos juga akan dilakukan oleh klinik kesihatan atau doktor di mana si ibu melawat. Sebaik saja ibu masuk ke trimester ketiga, tanda regang kelihatan jelas kerana uterus mengembang. Rasa tidak selesa pada pelvis juga dirasai pada minggu ke 30 ke atas. Ibu juga boleh mengesan kolostrum keluar dari kedua payu dara. Semasa minggu ke 35, ibu sudah rasa sukar untuk mendapatkan posisi tidur yang selesa. Dan pada minggu ke 37, ibu mungkin sudah menambah berat badan kepada 11 atau 12 kg. Pemeriksaan pelvis akan dilakukan bagi memastikan progres dan kedudukan bayi. Sesetengah wanita mungkin melahirkan anak awal dari yang dijangka, iaitu pada minggu ke 38. Rahim ibu biasanya akan kekal sama pada dua minggu terakhir. Krem betis dan sakit belakang, kalau dialami, akan berterusan. Bila tiba pada minggu ke 40, ibu semakin bersedia untuk melahirkan bayi.
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

KESIANNYA ANAK AIDA GADIS MELAYU!!!

Tuesday, September 13, 2011

assalamualaikum... today mummy nak story ttg ikon kegemaran mummy..."aida gadis melayu"...mummy adalah salah seorang daripada pembaca setia blog beliau...blog yg sgt2 simple tp romantik....setiap ayat2 bicaranya tkadang sgt2 menyetuh jiwa mummy....kadang2 terdetik dihati mummy mereka suami isteri sgt2 saling menyayangi antara satu sama lain dan timbul rase jeles...hihihih......baik aida ataupn saiful nizam (pembaca berita tv 3).....2 bln yg lepas mereka selamat menimang cahaya mata yg diberi nama "Aida Eirdeena"...sangat2 cute bby mereka tau!!!.... Baru2 ni mummy terdengar cerita yang baby Eirdeena bakal di bedah!!!...jom kite layan cite nih...... BERTAMBAH kebahagiaan dalam rumah tangga Saiful Nizam yang juga pembaca berita TV3 dan Aida (juara Gadis Melayu musim pertama) dengan kelahiran anak sulung mereka yang dinamakan Aida Eirdeena, kini berusia dua bulan. Namun baru-baru ini rakan CAK yang juga baru melahirkan anak keenamnya terserempak pasangan suami isteri itu bersama si kecil di Institut Jantung Negara (IJN) ketika menemani suaminya membuat pemeriksaan kesihatan di sana. Ceritanya pada CAK, menerusi pemerhatiannya, nak kata Saiful atau Aida yang sakit, tak mungkin kerana kedua-duanya nampak cergas. Hendak dijadikan cerita, dua tiga hari selepas itu CAK terserempak dengan Saiful di TV3 dan terus bertanya perkara berkenaan kepadanya. Dia mengesahkan Eirdeena ada masalah jantung dinamakan Truncuss Arterious Type 1, di mana ada lubang pada saraf jantungnya. Menurut Saiful, doktor dapat tahu mengenainya sebaik lahir dan untuk mengelak penyakit itu merebak pada paru-paru, Eirdeena perlu dibedah segera iaitu sebelum umurnya tiga bulan. Katanya, Eirdeena baru keluar wad IJN kerana demam. Walaupun demamnya tidak teruk sangat, doktor memantau kesihatannya sebelum dia menjalani pembedahan pada 12 September ini. Saiful dan Aida menerima berita mengenai penyakit anak mereka dengan tenang dan berharap Eirdeena dapat membesar seperti kanak-kanak lain. Bagaimanapun, kata Saiful, Eirdeena cergas dan tak nampak macam sakit. Sekurang-kurangnya mendengar tawanya dapat meredakan keresahan suami isteri itu. Awal Syawal lalu, Saiful dan Aida hanya beraya di Kuala Lumpur dan menghabiskan masa mereka di rumah kerana bimbang kalau dibawa ke tempat ramai orang, kesihatan Eirdeena terganggu dan akibatnya pembedahan itu terpaksa ditangguh. Kos pembedahannya tinggi namun kata Saiful, yang penting kesihatan anaknya. Insya-Allah, duit boleh dicari. Patutlah selepas kelahiran Eirdeena, apabila media mahu mengabadikan wajah comel anak itu di lensa kamera mereka, Saiful terpaksa menolaknya kerana kesihatannya tidak mengizinkan. CAK doakan Eirdeena segera sembuh.
Aida n Saiful ...kami semua berdoa utk Eirdeena ... sesungguhnya ujian ini amat hebat untuk kalian....moga kalian tabah...aminnn...
SAMA-SAMA LA KITA DOAKAN MOGA2 CAHAYA MATA MEREKA BERDUA SIHAT DAN CERGAS SEPERTI ANAK2 KECIK DILUAR...
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

dah mula rase kemabukan itu!!!!!

Sunday, September 11, 2011

alhamdulillah hari ni genap usia kandungan bby 11weeks++....seperti preggy yg lepas mummy xde alaham apa2...kdg2 rase cam xpreggy plak...tp kali ni agak kelainan rase itu...maybe setiap pembawakan lain2 kot!!!...lepas je makan mummy mula la rase pening2...tp xde la teruk sgt sampai muntah2...pening2 biase je...tp badan 2 agak lemah je la...skang nih febret makanan mummy roti nan+ayam tandoori...aduhhh...terliur rasenye....lagi2 daddy!!!...dia plak yg lebih2!!...hari2 nak makan roti nan+ayam tandoori...addduuuhhhh!!!...harap2 baby yg bakal keluar xde la iras2 rupa mamak roti nan 2...hihihih....(mintak dijauhkan!!).....

terbaru sejak kebelakangan ni hobi mummy ialah menjahit manik pada lengan baju mummy...mcm2 bentuk dan rupa....aduuuhhh...bile pg kedai manik mcm org gile....rambang mata jadinnya....nasib baik la en. suami seorang yg sabar bile ikut isterinya berjalan...hihihih...amin....ade masa nanti mummy update pic jahitan hasil kerja tgn mummy dan koleksi manik2 mummy.....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

SELAMAT HARI RAYA!!!

salam ramadhan!!!!!!....

agak dah lame mummy menyepi....al maklumlah sibuk dengan persiapan raya bersama org baru...hihhihihi....alhamdulillah tahun ni seperti 2thn yg lepas kami sekeluarga dapat berkumpul di pagi raya sekitar rumah nenda...tahun lepas masing2 beraya dengan mertua...so thn nih turn beraya dgn ibu dan ayah plak...seperti biasa kami beraya di endau,mersing iaitu di kampung ayah...yg ada hanya nenda sahaja...belah bonda kedua2nya telah tiada...(al fatihah...)...sangat2 happy malam raya coz en. suami sibuk beli mercun...bagai nak rak dia lempar mercun bola...yang kelakarnye nenda mesti menjerit marah2 bile dengar bunyi mercun bola 2...(agaknye dia tkezut kot!!)...si kecik plak sibuk mengayuh tuk cari punca kat mane bunyi mercun tu!!...mcm cerdik je!!...

1 syawal

hari yang dinanti penuh syukur dan bahagia...masing2 sibuk dengan baju raya..tudung raya..kasut raya dll...pas je dh siap2 masing2 bersalaman antara satu sama lain...paling best bile si tecik collect duit raya dr untie n uncle msg2!!!...upppsss!!!..mummypn dapat duit raya tau...hihihih...daddy kasi mummy duit raya la!!(terharunyaaa!!)...alhamdulillah....selesai sesi bermaafan terus je menuju rumah saudara mara utk beraya....bergitu la di hari raya kedua juga....malam raya ke 2 mummy+daddy+sufi berangkat balik ke kl....alhamdulillah kami selamat tiba pada pukul 2pg...

BANYAK KE SUFI DAPAT DUIT RAYA????

ok...mummy tulun jawabkan utk sufi ok....alhamdulillah,setakat nih kutipan duit raya sufi amat memberangsangkan...ade la dalam 400++....al maklumlah anak baru sorang, org mesti kasi kasar2nye...cube dah beranak 3 4 org...sure makin berkurangan kutipanya...tp itu xpenting ok!!!...dh org memberi kite menerima je la..rezeki tuhan....amin....ramai lagi rumah sedara mara yang belum sufi kunjung tau!!!...nanti ade mase sufi jalan2 umah korang ok!!!....hihihi....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Anda Minggu Per Minggu (0-12 minggu)

Monday, August 22, 2011

Perkembangan bayi dalam kandungan anda minggu perminggu. Bagaimanakah perkembangan bayi anda mulai dari minggu pertama kehidupannya? Pada trimester pertama kehamilan anda ini. Perkembangan apa saja yang akan terjadi pada bayi dalam kandungan anda.

Perkembangan bayi dalam kandungan anda akan menjadi salah satu hal yang sangat menyenangkan dalam proses kehamilan ini karena hampir semua apa yang anda lakukan berefek tehadap bayi dalam kandungan anda ini. Mari kita melihat apa saja perkembangan dan perubahan yang terjadi pada bayi pada periode awal kehidupannya.

Minggu ke 1:
Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.

Minggu ke 2 :
Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.

Minggu ke 3:
Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote

Minggu ke 4:
Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.

Minggu ke 5:
Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.

Minggu ke 6:
Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.

Minggu ke 7:
Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.

Minggu ke 8:
Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.


Minggu ke 9:
Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.

Minggu ke 10:
Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.

Minggu ke 11:
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).

Minggu ke 12:
Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.

Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

PERUBAHAN PAYU DARA SEMASA HAMIL - PETANDA AWAL KEHAMILAN

Perubahan hormon semasa hamil boleh membantu aliran darah dan perubahan dalam tisu payu dara. Ini akan menyebabkan payu dara membesar dan sensitif dengan sentuhan. Perubahan payu dara semasa mengandung merupakan sebahagian simptom-simptom awal kehamilan.

Biasanya hal ini bermula di antara 4 - 6 minggu pertama dan terus membesar di sepanjang trimester pertama kehamilan.

Kadangkala payu dara anda mungkin terus berkembang di sepanjang tempoh kehamilan. Saiz payu dara boleh menjadi dua kali ganda. Bila kulitnya mula regang, anda mungkin rasa gatal-gatal yang kadang-kadang meninggalkan tanda regang.

Jika anda hamil buat pertama kali, anda akan terasa sangat gatal dan dapat lihat dengan jelas kedua puting payu dara menjadi semakin gelap dan besar.

Ketika kehamilan tiga bulan pertama, payu dara mula menghasilkan susu yang dipanggil kolostrum. Di bulan-bulan terakhir pula, payu dara anda akan mengalirkan sedikit cecair kental kekuningan.
(Hormonal changes in your pregnancy can cause improved blood flow and some changes in your breast tissues. This causes swelling in your breasts, soaring, tingling and abnormally sensitive to touch. Breast changes during pregnancy is one of the early symptoms of pregnancy. Usually it begins around 4-6 weeks and continues throughout the first pregnancy trimester.Breast changes during pregnancy:Your breasts start increasing in its size at about 8 weeks of your pregnancy and sometimes this continues to develop throughout your pregnancy. Most commonly, your cup size increases to one or two. As the skin start stretching, you will feel itchiness and sometimes there is a possibility to develop stretch marks. If you are first time pregnant, then you may feel itchiness at your breasts and you may notice that your nipple become darker and bigger. After passing few months, the pigmented circles around the nipples will become bigger and darker. During your 3rd month pregnancy, the breast milk called colostrum start producing which your baby will receive once after the birth. In last months of your pregnancy, your breasts will leak a little amount of thick yellowish liquid.)
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

Kehamilan Luar Rahim Tiga Peratus Wanita Berisiko

Wednesday, August 17, 2011


mommy tertarik nk wat entry kali nih coz salah seorang rakan fb mommy yg mengandung anak yg ke-2 dalam tempoh 6thn sedang mengalami situasi bergini ketika ini...sian dia...maybe dia terpaksa kehilangan 1 daripada rahimya....siannye dia lagi...sama2 kita doakan semoga hamba allah ini tabah mengharungi dugaan tuhan....insyaallah....

Dunia perbidanan bukan sahaja diwarnai dengan peristiwa menakjubkan yang membawa kepada kelahiran bayi-bayi comel dan sihat.

Sebaliknya, turut diselang seli dengan peristiwa aneh yang pelik dan tidak kurang juga mengecewakan.

Antaranya, kehamilan di luar rahim (ectopic pregnancy) adalah tidak mustahil berlaku kepada satu hingga tiga peratus daripada mana-mana wanita mengandung yang berisiko tinggi menghadapi masalah ini.

Berbanding masalah kehamilan lain, hamil di luar rahim adalah salah satu keadaan yang paling sukar dikenalpasti.

Ini kerana kebiasaannya kehamilan di luar rahim tidak disertai dengan simptom pada awal kehamilan melainkan doktor melakukan pemeriksaan ke atas kandungan yang disyaki bermasalah.

Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Pusrawi, Dr. Asmah Yun Mat Sidek menerangkan kandungan luar rahim boleh berlaku kepada beberapa bahagian seperti ovari, servik, abdomen, atas usus dan sebagainya.



Bagaimanapun, ia paling lazim berlaku pada tiub fallopia iaitu kira-kira 95 peratus.

Menjelaskan lanjut mengenai masalah berkaitan kata beliau, ia terjadi apabila ‘embrio’ yang disenyawakan di tiub fallopia tidak diimplantasikan di lokasi sebenar iaitu uterus atau rahim.

Menurut Asmah Yun, masalah hamil luar rahim ini ditentukan oleh doktor dengan menggunakan imbasan (utrasound pelvis), di mana kandungan tidak kelihatan dalam rahim.

Pada kebiasaannya, masalah ini dapat dikenal pasti oleh doktor pada sekitar minggu keenam hingga kelapan minggu kehamilan.

Oleh kerana itu wanita yang mengesyaki diri mereka mengandung terutama golongan berisiko agar melakukan pemeriksaan kehamilan seawal mungkin.

Ini penting kata beliau, bagi memastikan pencegahan serta rawatan lebih awal dapat dilakukan.

Jika tidak, dikhuatiri kandungan yang berada di mana-mana kawasan luar rahim akan pecah dan wanita berkenaan terpaksa melalui rawatan yang berbeza.

Sementara itu tanda-tanda bagi wanita yang mengalami kehamilan di luar rahim seringkali berlaku secara kecemasan apabila kandungan di tiub fallopia pecah dan mengalami pendarahan.

‘‘Keadaan ini menyebabkan kesakitan abdomen (acute abdomen) yang teramat sangat sehingga kadang kala wanita ini mengalami hycowolumic shock iaitu tekanan darah rendah, pucat sehingga boleh menyebabkan pengsan,’’ jelasnya.

Adakalanya juga, mereka mungkin mengalami pendarahan melalui vagina yang sedikit.

Beliau turut menyenaraikan antara wanita yang berisiko menghadapi masalah hamil di luar rahim iaitu:

*Wanita yang mengalami infeksi dibahagian peranakan (pelvic inflammatory disease) terutama clamydia infection.

*Wanita yang pernah mengalami kehamilan di luar rahim iaitu pada tiub fallopia yang bersebelahan.

*Wanita yang sedang memakai alat dalam rahim IUD (intra uterine contraceptive device).

*Wanita yang pernah menjalani pembedahan di tiub fallopia (tubal surgery)

*Wanita yang merokok

*Wanita berusia lewat

Dari segi rawatan kata Asmah Yun, ia bergantung kepada kestabilan pesakit, keputusan imbasan atau ultrasound dan tahap hormon BHCG seseorang.

Sementara itu, dari segi kesan jangkamasa panjang, beliau memberitahu adalah dianggarkan iaitu kira-kira 30 hingga 50 peratus kemungkinan wanita menghadapi kesukaran kehamilan akan datang (sub fertility).

Manakala kira-kira 10 peratus masalah berulang akan berlaku pada tiub fallopia yang bersebelahan.

Rawatan

* Sekiranya pesakit stabil, tidak mengalami kesakitan abdomen atau pendarahan dan saiz ectopic kurang dari 2 sentimeter dan serum /hormon BHCG kurang 1000 mililiter, ada kemungkinan pesakit dirawat secara conservative.

* Pemantauan dengan imbasan pelvis dan hormon BHCG mungkin dilakukan untuk menentukan kandungan luar rahim itu gugur secara spontan.

Bagaimanapun, sesetengah pakar perubatan tidak mengamalkan cara ini memandangkan kesan sampingan yang sangat berisiko tinggi.

*Golongan kedua pesakit, mungkin mengalami sedikit pendarahan atau kesakitan abdomen, tetapi masih stabil dan saiz ectopic hormon BHCG 1000-15000 mililiter, doktor pakar mungkin akan membuat pembedahan laparoskopi untuk memastikan lokasi ectopic itu.

* Seterusnya samada membuat salphingectomy/salphingiostomy (pembedahan pada tiub fallopia atau injeksi methotrexate, prostaglandin atau hyperosmoler gluose pada kehamilan di luar rahim).

* Pesakit yang mengalami hypovolumic shock disebabkan pendarahan yang teruk perlu menjalani pembedahan laparotomy serta merta untuk mengenal pasti punca pendarahan dan seterusnya, melakukan salphingectomy kepada tiub fallopia yang sudah pecah itu.

Kebiasaannya pesakit ini memerlukan pemindahan darah untuk mengembalikan semula tahap hemoglobin ke paras normal.

* Jalani pemeriksaan kehamilan secepat mungkin untuk memastikan kehamilan di lokasi yang sewajarnya.

* Elakkan atau kurangkan risiko untuk mengalami pelvic inflammatory disease supaya tiada kerosakan pada tiub fallopia.

* Dapatkan nasihat daripada pakar sebelum mengambil keputusan memasang alat dalam rahim untuk pencegahan kehamilan.

INFO

Menurut satu penyelidikan di Perancis baru-baru ini, ia mengesahkan penemuan terdahulu, iaitu penyakit bengkak tulang punggung, jangkitan di saluran fallopia dan penyakit yang disebabkan hubungan seks meningkatkan risiko seseorang wanita mengalami hamil luar rahim.

Turut dikaitkan perokok dan pembedahan saluran rahim adalah faktor utama terjadinya kehamilan sedemikian.

Kajian ke atas 558 wanita di tujuh hospital bersalin di Paris mendapati mereka yang menghidap masalah apendik mempunyai peluang lebih besar mengalami kehamilan luar rahim - kemungkinan disebabkan luka atau calar di dalam perut selepas pembedahan.

Dalam 20 hingga 60 peratus daripada kes itu, kehamilan luar rahim boleh menyebabkan kemandulan kekal. Jika tidak dirawat, saluran fallopia boleh terkoyak atau pecah mengakibatkan maut.
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

TERCAPAINYA HAJAT!!!!


hye semua...

assalamualaikum.....

akhirnye semalam tcapai gak hajat mommy nk g sogo....bukan xpenah g langsung,tp dh berminggu2 nak pg tp xkesampaian sbb jalan jem giler2....maklum je la dah nak raya2 nih mmg jalan TAR xleh bla...smalam ptg sekitar jam 2ptg,mommy+daddy ke sogo...si tecik sufi tinggal umah nenda ok!!!,xleh bawak sbb dlm fikiran dh tbayang bertapa packnye org dalam sogo 2 lagi2 org2 selangor cuti.....so kami terpaksa naik en.moto je utk ke sogo...daddy cam biase,seorang pemandu moto dan kereta yg berhemah...lame gak rasenye kami x merempit..hihihi..pulak2 mommy ngah preggy nih agak kena bhati2 la...hiihhiih...masya allah!!!!

........RAMAINYA UMAT MANUSIA DALAM SOGO DAN SEKITAR JALAN TAR!!!!!...........

sesampai di sogo,terus kami menuju ke bahagian kanak2...tujuan hanye untuk beli baju si tecik...mommy terus ke bahagian trudy & teddy



utk mbeli over roll n cap untuk si tecik.....huhuhuh...terbang duit mommy 150.00 (hanye itu sahaja ok!!!!)...baju mommy n daddy semua dh cukup.....than kami terus ke medan mara utk mengambil baju melayu daddy yg di tempah...alhamdulillah sangat2 puas hati dengan hasil jahitan kedai itu!!!...kami kemudianye terus menuju ke kamdar utk mencari sampin si tecik,bukan xde di sekitar jln tar,tp mommy xsuke tempat2 yg boleh memeningkan kepala nih..lagi2 dengan umat manusia yg sangat2 la ramai....dan..akhirnye jumpe gak sampin si kecik...alhamdulillah,belum sampat meneruskan pjalanan..hujan plak mak iii turun...tp daddy redah je..siap daddy round2 sekitar dataran dalam hujan2 2..hhihihi...sangat2 seronok...dan akhirnye kami tiba di rumah bonda......amin......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

MENGIDAMNYE SAYA!!!!

Sunday, August 14, 2011

salam semua!!!!

today mummy nak story about mengidam......

bile time preggy sebut je pasal mengidam nih mcm perkara biasa bg mereka2 diluar sane...tp bagi yg xpreggy maybe membawa maksud dan erti yg berbeza2...hiihihih

camni la dipendekkan cerita malam jumaat yg lepas kami berbuka di rumah bonda (tiap2 haripn bbuka di rumah bonda ok!!!)...lepas je berbuka en.suami ke masjid wilayah bsama ayah dan abg iparnya...dan mummy tunggu je daddy di rumah bonda sambil2 2 mummy jahit manik di tangan baju raya mummy (tak tau la sejak2 preggy kali nih rajin benau menjahit,siap g kedai benang g beli manik,macam2 warna...siap beli 2box besau tuk susun2 manik dalam 2!!)...dasat tol keinginan!!.....tepat 10.10pm daddy balik dari masjid,terus je daddy ajak kami ber2 pulang ke rumah....sepanjang perjalanan mummy asik pesan je kat daddy supaya singgah di mcd mont kiara sbb mummy teringin sgt nak makan GCB...daddy hanya mampu tersenyum bile ngok riak muka mummy yg nampak beria2 sgt nk makan GCB...dan akhirnye mummy dapat beli gak double GCB+GCB.....tp bukan utk makan sesampainye dirumah,tp utk bersahur pagi sabtu....sampai je di rumah mummy masukkan GCB ke dalam microwave...xsabau rasenye nak mamam sahur nanti!!!.....

pastu ape yg jadi????

kami terbabas bangun sahur!!!!.....sedar2 dah kol 06.10am...daddy kate jam xberbunyi,diapn xsedar sbb tido lewat....huhuhuh...dan mummy >>>> tarik muncung sedepa...daddy frust sbb xdpt ngok mummy mkn GCB yg diidam2kan...mukanye nampak mcm bsalah sbb xsedar (tp mummy xmarahkan daddy tau sbb mummypn syiokkk sgt tido sapai xsedar bgn sahur!!!)sedeykan!!!!.....xpe la xde rezeki...mummy bgn menuju ke dapur dan simpan GCB ke dalam peti ais....

dan bile mummy dapat mkn GCB????

Alhamdulillah pg td daddy tiak mummy bgn sahur kol 04.30am...than daddy dah siap panaskan GCB utk mummy..dan mummy >>>>> makan sampai lebam.....sedapnye...nikmatnye xterhingga di tambah plak dengan air nestle bliss (mummy mmg suka sgt minum nestle bliss time preggy,sbb mummy mmg xleh telan air susu...ape2 jenis susu la.....)tq daddy....i love u.....ADUHAI GCB!!!!!......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

KELAHIRAN KEMBAR

Wednesday, August 10, 2011

Sebahagian kecil wanita memang bernasib baik apabila mereka disahkan mengandung, tetapi adalah lebih menggembirakan pasangan apabila kandungan itu kembar pula.

Mengikut kajian, kehamilan kembar berlaku sekali dalam setiap lapan puluh kehamilan. Kejadian ini biasanya berlaku secara spontan dan tidak siapa yang boleh mengawal kejadian ini. Tegasnya seseorang tidak berupaya melakukan apa-apa usaha untuk menjadikan kehamilannya kembar walaupun dia benar-benar menginginkannya. Kelahiran kembar seringkali berlaku berulang kali dalam sesuatu keluarga. Dalam hal-hal lain, ia ada kaitan dengan keturunan bagi menentukan kejadian kehamilan kembar ini.

Selain faktor keturunan, penggunaan ubat penyubur telah menyumbang kepada peningkatan peratus kejadian kehamilan kembar dan berganda (multiple pregnancy). Misalnya, dengan menggunakan ubat penyubur ´clomiphene´ iaitu sejenis pil yang diberi kepada wanita yang kurang subur, kadar kejadian kehamilan kembar di kalangan mereka ialah lebih kurang empat hingga lima peratus. Dengan penggunaan ubat suntikan yang lebih kuat lagi iaitu hormon yang digelar ´gonadotrophin´ kejadian kehamilan kembar meningkat berganda lebih tinggi mungkin dalam lingkungan 20 hingga 30 peratus. Ubat pil penyubur ´clomiphene´ dan suntikan ´gonadtrophin´ ini kerap digunakan oleh doktor pakar di klinik pakar mandul dan klinik pakar ginaekologi.

Kejadian kehamilan kembar dan berganda bergantung kepada bilangan benih yang dikeluarkan oleh pihak wanita. Pada kebiasaannya seseorang wanita hanya mengeluarkan satu benih sahaja dalam satu pusingan haid. Benih ini dikeluarkan pada pertengahan pusingan haid.

Setelah persenyawaan berlaku menerusi percantuman antara benih lelaki dengan benih perempuan, embryo akan terbentuk. Jika dua benih perempuan yang dikeluarkan serentak, maka kedua-dua benih perempuan yang disenyawa akan menghasilkan dua embryo yang berlainan.

Pasangan kembar yang dihasilkan daripada satu telur, yang kemudiannya pecah untuk menghasilkan dua jasad akan menjadi pasangan kembar satu uri.

Kembar yang dihasilkan begini biasanya mempunyai jantina yang sama, sama ada keduanya lelaki atau perempuan, rupa paras yang sama dan juga sifat dan perwatakan yang hampir-hampir sama. Manakala pasangan kembar yang dihasilkan dari dua telur atau kembar tidak seiras (non-identical twin) biasanya mempunyai jantina yang berbeza iaitu seorang lelaki dan seorang perempuan dan rupa paras, perwatakan dan sifat mereka adalah tidak sama. Dalam kembar yang sama biasanya satu uri sahaja yang dihasilkan dan uri ini digunakan bersama oleh kedua-dua bayi ketika dalam kandungan. Manakala dalam pasangan kembar yang tidak sama uri biasanya ada dua, satu bagi setiap bayi.

Kembar seiras (Identical twin) dari satu embryo kebanyakan menjadi dua insan (lengkap) sama rupa, jantina, dan lain-lain.

Kembar siam juga adalah hasil dari kejadian kembar seiras tetapi menghadapi masalah pembandingan anggota kepada dua daripada satu embryo. Dengan ini kedua jasad tidak berpisah seluruhnya tetapi sebahagian daripada anggota mereka ini akan berganding atau terbendung.

Bahagian anggota yang mungkin terbendung ini berbeza antara satu pasangan kembar siam dengan yang lainnya. Ada yang berbendung di bahagian dadanya dengan berkongsi satu jantung, ada pula yang berbendung di bahagian abdomen iaitu berkongsi satu tali perut sahaja.

Pembedahan untuk memisahkan kembar siam, biasanya hanya dilakukan pada kes yang berganding pada bahagian yang kurang penting seperti bahu atau punggung. Gandingan anggota penting seperti jantung, tali usus atau otak tidak boleh dibedah. Pernah juga tercatat dalam sejarah kembar siam ini terus hidup hingga ke akhir hayat. Mereka berbendung di bahagian tubuh. Kedua kembar ini mempunyai perwatakan yang amat berlainan dan setiap seorang mempunyai isteri dan keluarga sendiri. Mereka bergilir-gilir menjalankan tugas masing-masing. Akhirnya apabila seorang mati, kembar yang kedua juga mati.

Tidak dinafikan, melahirkan anak kembar adalah satu peristiwa yang sangat menggembirakan setiap ibu bapa. Kejadian ini boleh dianggap satu rahmat Tuhan kerana dikurniakan dua atau tiga orang anak sekaligus dalam satu kehamilan saja. Walaupun demikian, pada keseluruhannya kehamilan dan kelahiran hanya menghasilkan satu bayi sahaja. Beberapa masalah memanglah tidak boleh dielakkan apabila si ibu perlu menampung dua jasad dalam kandungannya. Ini bermakna perutnya menjadi lebih berat dan beban fizikalnya juga bertambah untuk membawa isi kandungannya ke sana ke mari.

Ibu tersebut perlu menampung dengan lebih banyak lagi bekalan makanan yang berzat kepada bayi yang dikandungnya khususnya zat besi untuk membina darah dan vitamin asid folik. Dia juga perlu menambah mutu makanannya bagi tujuan itu. Pil zat besi dan asid folik mesti dan wajib dimakan oleh setiap ibu yang sedang mengalami kehamilan kembar. Jika tidak, ibu akan mengalami kekurangan darah kerana zat besi dan zat asid folik dalam tubuhnya akan diambil oleh bayi dalam kandungan untuk membina darahnya sendiri. Masalah kekurangan darah jika dibiarkan akan membahayakan serta mengancam nyawa ibu ketika kelahiran bayi kembar ini berlaku. Kejadian tumpah darah selepas bersalin lebih kerap berlaku di kalangan kembar berbanding dengan kelahiran tunggal.

Keadaan ini disebabkan oleh otot rahim menjadi kendur kerana rahim menjadi terlalu kembang untuk memuatkan dua jasad. Begitu juga dengan luka di tempat uri itu melekat pada rahim.

Tempat ini biasanya berdarah sejurus selepas bayi dilahirkan dan selepas uri itu dikeluarkan. Seperti yang saya tegaskan kejadian tumpah darah selepas bersalin adalah satu sebab utama kematian ibu di Malaysia.

Ibu yang sedang hamil kembar juga mungkin mengalami beberapa gejala lain seperti tekanan darahnya naik atau ´hypertension´. Biasanya, ini disertai dengan bengkak kaki dan ´kencing kotor´ iaitu air kencing mengandungi protein. Rangkaian tiga tanda ini kerap berlaku ketika hamil, terutamanya kehamilan kembar. Penyakit ini biasanya digelar toxaemia dan ia boleh melarat menjadi sangat serius sehingga menyebabkan sawan atau ´eclamptic fits´.

Sawan adalah satu keadaan yang amat mencemaskan kerana ia boleh meragut nyawa seseorang ibu. Oleh itu penting bagi semua ibu mendapat jagaan yang sewajarnya ketika hamil dengan melakukan pemeriksaan di klinik untuk menentukan tekanan darah, air kencing, timbang berat dan keadaan bayi yang dikandungnya. Ini bertujuan untuk menjauhkan segala gejala dan bencana yang mungkin menimpa ibu hamil, khususnya ibu yang sedang hamil kembar.

Ibu yang hamil kembar juga sering menghadapi risiko kelahiran tidak cukup bulan. Seringkali kelahiran berlaku di peringkat lapan bulan atau lebih awal daripada itu. Ini kerana rahim menjadi kembang dan amat besar dan ia tidak berupaya untuk mengembang lebih besar lagi pada peringkat itu. Oleh itu sesetengah doktor menasihatkan ibu supaya berehat di hospital sebaik sahaja kehamilan meningkat lapan bulan sehinggalah dia melahirkan anak. Dengan berehat di hospital, masalah sakit bersalin awal dan tekanan darah tinggi mungkin boleh dielakkan atau dikawal rapi. Sayangnya, ramai wanita sukar dinasihatkan supaya masuk hospital, khususnya mereka yang datang dari luar bandar. Demi kesihatan, keutamaan yang sewajarnya patutlah diberikan untuk menjauhkan malang yang tidak berbau.

Setiap kelahiran kembar patutlah dilakukan di hospital yang terdapat berbagai-bagai kemudahan jika berlaku sebarang masalah dan kerumitan. Kedudukan bayi dalam rahim seringkali tidak normal, adakalanya songsang atau melintang. Kelahiran bayi yang sulung biasanya jarang menimbulkan masalah tetapi kelahiran yang kedua seringkali menimbulkan kerumitan. Jika tidak dikendalikan dengan betul mungkin tangan bayi yang kedua akan keluar dahulu. Ini tentulah menimbulkan masalah kerana dalam keadaan songsang atau melintang, bayi ini mungkin perlu dilahirkan dengan pembedahan sesarean. Sebaik-baiknya semua kelahiran kembar patutlah dikendalikan oleh doktor pakar yang terlatih dalam bidang ini.

Selain itu, bayi kembar juga terpaksa menempuh lebih banyak rintangan dan ancaman pada peringkat awal kehidupan sehingga umur sebulan. Kadar kematian bayi kembar lebih tinggi berbanding dengan kelahiran bayi tunggal. Tidak cukup bulan dan tidak cukup timbang berat adalah di antara sebab utama kematian bayi. Kerumitan dan kesukaran ketika kelahiran juga merupakan satu sebab mengapa kadar kematian kembar lebih tinggi. Biasanya, dalam kelahiran kembar ini, bayi kedua adalah lebih terancam daripada bayi pertama.

Bagi kembar siam, penting disahkan kehamilan itu sebelum kelahiran berlaku kerana kembar siam tidak boleh dilahirkan melalui cara biasa. Ia perlu dilahirkan menerusi pembedahan. Pengesahan ini biasanya didapati dengan melakukan X-ray pada peringkat akhir kehamilan dan daripada gambar ini beberapa tanda boleh dikesan untuk mengesahkan kejadian kembar siam. Walaupun demikian, perkara ini tidak perlu dibimbangkan kerana ia sangat jarang berlaku.

Jagaan bayi kembar juga merupakan satu cabaran kepada ibu dan bapa. Menjaga seorang bayi kadangkala boleh menimbulkan kekecohan, bagaimana pula menjaga dua orang bayi yang amat kecil dalam satu masa. Walaupun demikian, bantuan dari ahli keluarga lain bolehlah didapati khususnya dari ibu sendiri atau ibu mertua yang telah banyak pengalaman. Namun begitu, sekiranya anda disahkan mengandung bayi kembar, anda semamangnya seorang ibu yang bertuah kerana bukan senang untuk dikurniakan dua bayi comel dalam satu masa yang bakal mewarnai kehidupan anda sekeluarga.
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

BETUL KE MOMMY DAH BETUL2 BSEDIA NI!!!!


huh!!!...moning olssss....

rungsing.....rungsing.....

bsedia ke mummy nih tuk kandungkan baby kembar yg makin membesar dalam pewot mummy nih????...dan akan jadi seperti ini tak lame lagi >>>>>>



moga tuhan memberi kemudahan,kesenangan dan ringankan beban kami dalam membesarkan anak-anak di dunia dan di akhirat...moga anak-anak mummy menjadi anak2 yg soleh dan solehah...insyaallah....
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

RISIKO KANDUNGAN KEMBAR

Sesetengah ibu mungkin akan terkejut dan rasa kurang percaya apabila doktor mengatakan kandungan mereka kembar.Mungkin ramai ibu suka dan amat berharap dikurniakan kandungan kembar. Mereka ini mungkin berpendapat bahawa hanya dengan sekali mengandung tetapi dapat melahirkan dua orang cahaya mata.

Walau apa pun pendapat dan tanggapan mereka, bagi doktor semua kandungan kembar adalah kandungan yang berisiko tinggi.

Kandungan kembar boleh membawa kepada banyak komplikasi. Secara umumnya lebih banyak janin yang dikandung seperti kembar empat atau kembar lapan, maka lebih tinggi kematian dan morbiditi terhadap bayi dan ibu.

Kadar kandungan kembar di kalangan penduduk kulit hitam adalah lebih tinggi berbanding penduduk kulit putih dan orang Asia.

Secara kasar insiden kembar di kalangan wanita kulit putih adalah 1 dalam 100 kelahiran, wanita kulit hitam pula, 1 dalam 79 kelahiran dan wanita Asia 1 dalam 155 kelahiran.

Dengan adanya mesin ultrasound, kandungan kembar dapat dikesan pada peringkat awal. Selain itu maklumat lain seperti bilangan kembar, jenis kembar, kandungan air mentuban dan kedudukan uri dapat diketahui secara terperinci.

Kecacatan kongenital juga dapat dikesan dengan terperinci menggunakan mesin ultrasound.

Ini membolehkan pengendalian kes kembar dibuat dengan lebih baik dan teratur.

Salah satu faktor yang menyebabkan kadar kembar semakin tinggi kini ialah penggunaan ubat-ubatan untuk rawatan ketidaksuburan di kalangan wanita. Ini termasuklah pengambilan pil subur (clomiphene citrate) iaitu rawatan yang sering digunakan untuk merangsang pengeluaran ova (telur) dari kilang telur atau ovari.

Jika terlalu banyak telur dikeluarkan pada waktu subur kandungan kembar mungkin akan terjadi. Penggunaan teknik canggih seperti IVF serta penggunaan suntikan (gonnadotrophin) untuk ovulasi juga boleh mengakibatkan kadar kandungan kembar yang tinggi.

Kandungan kembar boleh dibahagikan kepada dua jenis.

Kembar seiras (Identical twin atau monozygotic twin)

Ia melibatkan belahan (division) pada hanya satu ova yang telah disenyawakan kepada dua embrio. Waktu berlakunya belahan tersebut adalah sangat penting kerana ia boleh menentukan sama ada kandungan kembar itu berkongsi satu uri atau mempunyai uri masing-masing.

Jenis-jenis kembar seiras adalah seperti:

a) Diamniotic dichorionic monozygotic twin

Ia terjadi apabila belahan berlaku dalam masa 72 jam selepas persenyawaan.

Jenis kembar ini mempunyai uri dan sarung berasingan. Insiden berlakunya kembar ini adalah 30 peratus.

Kematian kandungan kembar ini adalah paling rendah sekali iaitu 9 peratus berbanding jenis kembar yang lain.

b) Diamniotic monochorionic twin

Ia terjadi jika belahan berlaku dalam masa empat hingga lapan hari selepas persenyawaan.

Kembar jenis ini berkongsi satu uri tetapi mempunyai dua sarung berasingan. Insiden berlakunya kembar jenis ini adalah paling tinggi iaitu 68 peratus. Kematiannya pula adalah sebanyak 25 peratus.

c) Monozygotic monochorionic twin

Ia berlaku apabila belahan terjadi pada hari kelapan atau lebih. Insiden kembar jenis ini cuma dua peratus sahaja.

Ia mencatatkan kematian yang tertinggi iaitu 50 peratus.

Kematian janin biasanya berlaku apabila tali pusat berbelit atau akibat daripada twin transfusion.

d) Conjoined twin

Ia berlaku apabila belahan terjadi selepas pembentukan disc embrio. Insiden kembar sebegini cuma satu dalam 60,000 kelahiran.

e) Kembar tidak seiras (Fraternal twin atau dizygotic twin)

Ia melibatkan persenyawaan dua ova yang berlainan. Persenyawaan boleh berlaku pada kitaran haid yang sama atau kitaran haid yang berlainan. Kembar ini boleh mempunyai jantina yang berlainan dan uri yang berasingan.

Masalah-masalah atau risiko-risiko yang sering dikaitkan dengan kandungan kembar adalah seperti di bawah:

* Kelahiran pramatang (Premature delivery).

Hampir 50 peratus daripada kembar dilahirkan dengan berat badan yang rendah dan antara 22 dan 54 peratus adalah pramatang.

Faktor pramatang inilah menjadi penyebab utama mortaliti dan morbiditi dalam kandungan kembar.

* Pertumbuhan janin yang terencat (intrauterine growth retardation). Pembesaran yang tidak simetri boleh berlaku dalam kadar 15 peratus hingga 30 peratus. Ia berlaku akibat bekalan darah yang terganggu terutama jika janin berkongsi uri. Ini sering terjadi di kalangan kembar jenis monozygotic.

* Kematian perinatal (perinatal mortality). Ia boleh terjadi dalam anggaran 10-15 peratus iaitu lebih kurang 3-11 kali lebih kerap berbanding dengan kandungan single. Kematian ini adalah berpunca daripada pramatang, kecacatan kongenital, twin transfusion syndrome dan trauma kelahiran.

* Keguguran (abortion). Masalah ini boleh terjadi dua kali lebih kerap di kalangan kandungan kembar berbanding dengan kandungan single.

* Kecacatan kongenital (congenital malformation). Ia dikatakan dua kali lebih kerap terjadi di kalangan kandungan kembar berbanding dengan kandungan single. Masalah ini adalah lebih kerap dilihat pada pasangan monozygotic.

* Darah tinggi semasa mengandung (pregnancy induced hypertension) dikatakan sering terjadi antara tiga hingga lima kali ganda lebih pada kandungan kembar.

* Anaemia yang disebabkan kekurangan zat besi adalah jauh lebih kerap terjadi pada kandungan kembar berbanding dengan kandungan single.

* Kandungan mentuban yang banyak (polyhydramnios). Ini juga adalah satu masalah yang sering terjadi pada kandungan kembar terutama sekali di kalangan kembar jenis monozygotic.

* Kedudukan bayi yang normal (malposition). Jika kedudukan bayi itu melintang atau menyongsang, kelahiran secara pembedahan Caesarean harus dilakukan. Ada kalanya pembedahan Caesarean juga dilakukan untuk kelahiran kembar kedua jika menghadapi masalah.

* Birth asphyxia atau neonatal depression. Masalah ini biasanya dikaitkan dengan pramatang ataupun masalah-masalah yang timbul sewaktu kelahiran.

* Placenta previa (kedudukan uri bawah) juga dikatakan sering terjadi pada kandungan kembar.

* Uri lekang (abruptio placenta). Masalah ini ada kalanya dilihat selepas kelahiran kembar yang pertama. Ini dikatakan terjadi disebabkan oleh decompression secara mendadak pada rahim.

Di sebabkan komplikasi-komplikasi inilah maka kandungan kembar dikategorikan sebagai kandungan yang berisiko tinggi. Oleh itu kandungan kembar memerlukan penjagaan antenatal yang lebih teliti dan lebih kerap.

Komplikasi-komplikasi yang mungkin timbul bukan hanya di peringkat antenatal malah sewaktu bersalin dan juga selepas bersalin.

Sumber:Utusan Malaysia

(Oleh Dr. Suraya Arshad A.M.Z., Pakar Perunding Obstetrik dan Ginekologi (O&G))
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

SY DAH BUKA BUKU PINK!!!!!!!

Tuesday, August 9, 2011

ALAHMDULILLAH...sekali lagi kupanjatkan kesyukuran yg tak terhingga kepadanye......

smalam selasa bersamaan 090811 mummy ke Klinik Kesihantan Ibu dan Anak Tanglin,KL untuk membuka buku pink.....apa itu buku pink?????....ok buku pink nih dibuka untuk ibu2 yg baru didapati mengandung...biasenye bila kita dapati kita mengandung,kita akan buka or buat buku pink di mane2 KK yg berhampiran dengan office or rumah kita...buku pink nih xboleh dibuka terlalu awal sangat...dalam 2bln setengah or 3 bln ok la kalau nak buka...tp bagi mummy,mummy punya masalah ketika mengandung anak sulung,so mummy terpaksa call untuk buat temujanji secepat mungkin,lagi2 mummy baru sgt melahirkan bby sulung belum cukup setahun,than preggy semula dan twin lg!!,so nurse terpakse mempercepatkan tjanji mummy ke KK....tadddaaaaa....mummy dah berjaya muka buku pink!!!!!!!



dan ini pic. scan baby dalau pewot br2 nih...hah!!!,nampak x 2 ade 2 bulatan kecil sebelah kiri...2 la kantong anak2 mummy....moga2 dua2nya sihat dengan jayanya...insyaallah.....


Suke ke??? LIKEkan je!!!!

 
!-- page load timer start -->
copyright@Segala Yang Tercatat diatas adalah Hak Milik Mommy Nyrra