APA YANG TERJADI....AKU REDHA.........

Wednesday, September 28, 2011

assalamualaikum....

hati siapa yang tak sedih....
hati siapa yang tak sayang...
hati siapa yang tak kasih....
hati siapa yang tak sayu.....
dan hati siapa yang tak merintih seandainya.....
anak yang dikandung dan dibawa kehulu dan kehilir rupa2nya dah x bernyawa!!!!!!!!
oh....tuhan besar sungguh dugaanmu....

walaupn dikau tidak dapat berkongsi makan dan minum denganku selama 9bulan...tetapi 4bulan sudah cukup memberi kesan keatas diriku!!!!!saat pertama kali kau kutatap tidak bernyawa lagi....duhai hati...bersabarlah....

26 sept 2011 (isnin)06.00am

pagi2 lagi mummy bangun untuk ke office...mummy adalah org pertama yg akan ke toilet,sementara en.suami menunggu sufi mikail.....ketika mummy menanggalkan panties terdapat sedikit tompokan darah.....mummy dh mula risau..mummy terus panggil daddy...daddy agak terkejut....kata mummy "xpe,tengok dulu if jap2 lagi ade turun darah lagi mummy ke klinik tuk scan...."..daddy hanya mengiyakan kata2 mummy 2.....

10.30pg

sungguh mummy xsedap hati di office.....selepas bfast dan menyiapkan tugasan yg patut,mummy bergesas mendapatkan pn.betty (kawan baik mummy yang sentiasa membantu dn memberi semangat)...kami terus ke klinik di segambut...ooohhhh...lamanye mummy perlu tunggu turn...org yang ke-8......aduuuhhhhh....tepat jam 12.25 turn mummypn tiba...doc. mula scan perut mummy...."i xjumpe la heart beat u'r baby...."...berderau jantung mummy....mummy cuba tenang...mummy yakin kata2 doc. tu salah.......mummy terus ajak kawan mummy ke klinik di selayang untuk kepastian sekali lg....alhamdulillah org xde ketika mummy sampai....doc. lelaki indai 2pn mula scan perut mummy...."...sy xnampak heart beat baby awk la!!...xpe sy buat surat transfer ke hospital selayang....."

03.20ptg
en.suami bgegas membawa mummy ke hospital selayang...rupanye di sana xde keistimewaan untuk kes2 ibu2 hamil bermasalah..so terpakse ke jabatan kecemasan...punye la ramai umat manusia tika itu...masing2 dgn masalah kesihatan masing...aduuhhh...giliran aku lambat lg (bisik didlm hati)...1jam kemudian no. mummy naik....than mummy terus masuk ke bilik rawatan...ingatkan terus diperiksa ape yg terjadi atas diri mummy...rupenye just amik tekanan darah than keluar balik tunggu no. dipanggil sekali lg...adduuhhh...80org lagggiiiiiii!!!

04.55ptg
daddy terus minta surat refer ke hospital pd nurse than terus ke HKL....di HKL mummy ke bahagian hospital bersalin....mcm mummy mengalami masalah ketika mengandungkan sufi dulu,bergitu juga mengandung kali ke-2 ni....mummy di daftarkan than di bawa utk scan...mulanye mummy dibaringkan dan dimasukkan sesuatu di bahagian v untuk mencari punca darah yg keluar....aduuuuhhhh!!!....buat sekian kalinye mummy dinodaaa...(hihihih)....mummy rela dibuat apa saje utk dapatkan kepastian....than mummy diminta utk tunggu doc. pakar...than doc. pakar scan mummy...opppsss...bukan scan mcm biase ye...bukan di perut tp dimasukkan satu alat yg panjang ke dalam v mummy...addduuhhh sakitnye....(2d scan namenye)tahan je la...doc. masih xjumpe nadi baby...than doc. pinta mummy tunggu buat sekian kalinye tuk menunggu ketua pakar mereka...mummy dio scan 2D skali lg...dn lagi!!!....doc. bagi date tuk mummy datang buat d&c pd 5/10/2011...aduuhhh lamenye..doc. pesan if ape2 yg keluar sila bawa segera ke hospital!!!...bangang punye doc. (patutnye tahan la aku kat spital!!!).....
kami pulang dengan perasaan gusar dan keciwa...

27 sept 2011 (selasa)

sedang berehat2 dirumah terdetik tuk ke hospital pakar al-islam kpg baru....terus mummy call daddy suh daddy segera pulang...nak dijadikan cerita si tecik sufi plak xsihat...terpaksa kami bawa dia ke klinik dulu seterusnye meningalkan sufi di rumah bonda...bgegas kami ke al-islam...setiba disana daddy daftarkan mummy dh menunggu pakar o&g (doc. norlida)...doc. yg sama menyambut kelahiran sufi thn lepas...doc. norlida xmembuang masa terus saje dia scan perut mummy...than dia kate bby mummy mmg xbernyawa lg.....mummy terima seadanye....doc. terus meminta nurse bookingkan katil tuk mummy check in pada pukul 10.00mlm yg sama untuk membuat d&c keesokan harinya...

10.00mlm
daddy n mummy kembali ke al-islam untuk check in malam tu....daddy mintak bilik single tp bilik single semuanye penuh..if dok bilik single suami boleh tunggu...xpe la kate mummy pd daddy....bilik ber2pn xpe....lagipn bukan lamepn nak duduk...daddy agak keciwa coz xdpt temankan mummy mlm 2....setiba dikatil daddy turun tuk mengambil barang2 keperluan mummy serta membeli sedikit makanan...mummy tpaksa start puasa kol 12.00mlm 2 coz esok pg2 lg dh nak buat d&c.....

11.35mlm

doc. norlida datang dn mengajukan pelbagai persoalan...dan akhirnye..."induce yg pertama selamat dhhh..."...aduhhh sakitnye...doc. kate lg "...esok awk org pertama tau sy akan buat..."...selamat malam....

12.15mlm

daddy pulang dengan perasaan keciwa dan sedih...dn mummy pula terlena hingga ke pagi...

28 sept 2011 (rabu)
selepas azan subuh mummy terus menuju ke toilet..mandi dan seterusnye menunaikan solat....daddy pagi2 lagi dh tercongok kt katil mummy...risau katenye...semalaman x tido....daddy xdpt tunggu mummy harini coz daddy tpakse bgegas ke office...ade tender yg harus diselesaikan....jadi ayah mummy yg teman mummy sepanjang mummy mamai2....

09.15pg
nurse bg mummy bj tuk mummy tukar....alamakkk....dh tiba mase yg ditakut2kan...mummy dipakaikan baju seumpama anak kecil yg xtau ape2....than mummy ditolak diatas wheelchair....aduuhhh ditolak lak ke labour room....dh la masih terasa getar mase melahirkan sufi dulu...masuk lagi buat kali ke-2...xpe la..janji ape yg menjadi tanda tanye akan terjawab selepas d&c dijalankan....kali ni mummy bukan dibius separuh bdn spt melahirkan sufi dulu...tp bius satu bdn....than..............(sedar2 doc. tepuk2 pipi mummy!!!)....dnnn akhirnye mummy tlantar di atas katil sendiri....

11.45pg

mummy mula sedar walaupn terase mereng sket..hihihhi...di sebelah peha kiri mummy terdapat satu plastik kecil yg dalamnye ade kapas...mulanye mummy ingat pad yg mummy pakai sblm d&c dijalankan....rupenyyeeeeeee(anak2 mummy!!)masyaallah besar sungguh dugaanmu tuhan...hati mummy sayu seketika tatkala kapas yg terbalut tu rupanye membaluti tubuh anak2 mummy yg tidak lagi bernyawa!!!.....mummy kembali tutup kapas itu dan kemudian mummy menanti ayah utk melihat anak2 mummy...ayah hanye terdiam.....kami terdiam seketika...

01.12thr

daddy tiba sesudah tender dihantar...mummy panggil daddy duduk disebelah mummy...mummy buka skali lagi plastik itu....mummy tunjukkan pada daddy...daddy hanya kaku....daddy ambil kapas tersebut dan menutup kembali dan memasukkan ke dalam plastik....dannnnn daddy kucup anak2nya buat kali pertama.....

03.00ptg

mummy dah boleh pulang!!!!.........

bisik-bisik
duhai hati bersabarlah.......
Suke ke??? LIKEkan je!!!!

6 comments:

mummy raisha said...

sabar kak..InsyaAllah rezeki akak sntiasa murah kan

munnie nyrra said...

tq rita....

sofeafaudzi.photography said...

sabo je lah...

munnie nyrra said...

tq

hanidatul shatira said...

nak nangis plak baca bile tengok baby tu...haihh....

munnie nyrra said...

2 la hani.....nak buat mcm mane.....xde rezeki....tuhan kasi pinjam nikmat 2 sementara je.....

Post a Comment

 
!-- page load timer start -->
copyright@Segala Yang Tercatat diatas adalah Hak Milik Mommy Nyrra